Het grootste goed binnen je bedrijf zijn je mensen. Goed voor hen zorgen is dus ontzettend belangrijk om ze als werknemers gezond te houden zodat ze hun werk goed kunnen doen. Daar profiteren je werknemers én jij als werkgever of manager van. Maar hoe goed je dit ook doet, het is onvermijdelijk dat je op enig moment te maken krijgt met verzuim. En wanneer een griepje van een paar dagen overgaat in langdurige ziekte kan dat grote (financiële) gevolgen hebben voor je bedrijf. Als verzuimspecialist ben ik er voor zowel werknemer áls werkgever en zet ik me in om verzuim te minimaliseren en verzuimbeleid te optimaliseren.

Wat kan ik op het gebied van verzuim voor je doen?
Verzuim lijkt wellicht een simpel probleem, mensen zijn afwezig en daar moet je als bedrijf iets mee, maar er zijn veel nuances waar je rekening mee moet houden. Is het verzuim bijvoorbeeld bedrijfsbreed een probleem of zijn er bepaalde afdelingen waarop het verzuimpercentage hoger ligt? Duurt het gemiddelde verzuim maar kort, middellang of juist langdurig en is er sprake van mentale belasting of is die fysiek van aard? Elke situatie vergt een andere aanpak en als HR en verzuimspecialist breng ik de probleemgebieden snel voor je in kaart zodat ik je daarover kan adviseren. Ik ben in te zetten voor kortere of langere periodes, als extra ondersteuning van je team of wanneer de vaste casemanager afwezig is.
Verzuim voorkomen is beter dan genezen
Net als voor zoveel dingen geldt ook bij verzuim: voorkomen is beter dan genezen. Heb je toch zieke werknemers; dan is er wet- en regelgeving waaraan je je moet houden om dat langdurig verzuim aan te pakken. Zo is er bijvoorbeeld de Wet verbetering poortwachter, waarvan het uitgangspunt is dat je als werkgever snel en effectief ingrijpt om het verzuim te verkorten. Het is een echter een wet die specialistische kennis vereist, kennis die je als organisatie logischerwijs niet altijd in huis hebt.
Hoe goed ben jij op de hoogte?
Wist je dat je als bedrijf verplicht bent om met de Wet verbetering poortwachter aan de slag te gaan? En dat dat al binnen 6 weken na de ziekmelding van je werknemer is? Wanneer je dit niet op de juiste manier doet bestaat het risico dat het UWV na 2 jaar oordeelt dat je niet voldoende aan re-integratie hebt gedaan als werkgever, waarna een loonsanctie op de loer ligt. Gevolg? Een jaar langer salaris doorbetalen in combinatie met kosten voor re-integratie. En heb je wel eens gehoord van de no-riskpolis, de regeling waar je als werkgever gebruik van kunt maken bijvoorbeeld als je een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt?
Ik navigeer je door het doolhof dat verzuim heet
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van mogelijkheden, regels en wetten rondom verzuim. Het kan voelen als een enorm doolhof waar je als bedrijf doorheen moet navigeren. Als verzuimspecialist neem ik je van a tot z mee om je verzuim te minimaliseren en je beleid te optimaliseren.
Kort samengevat – hier ondersteun ik o.a. bij als casemanager:
- Analyseren verzuim – oorzaak en financiële gevolgen in kaart brengen.
- Adviseren management en directie op het gebied van verzuim.
- Correct naleven van Wet verbetering poortwachter.
- Ondersteuning van zieke werknemers.
- Oppakken complexe verzuimdossiers.
- WIA begeleiding van de werknemer.
- Opstellen verzuimbeleid en -regelement.
- Management adviseren over Wet verbetering Poortwachter in een workshop.
Meer over mij
Ik ben enorm gepassioneerd over alles op het gebied van verzuim en HR. Ik weet als geen ander wat goed beleid voor positieve impact kan hebben voor bedrijven én werknemers en zet me daar heel graag voor in. Lees hier meer over mijn werkwijze of meer over mij als persoon.